Met hoeveel mesjes moet ik scheren?

Er zijn verschillende scheermesjes en scheerkoppen op de markt met een verschil in het aantal mesjes dat ze bevatten. Wat zijn de voor- en nadelen van het verschil in het aantal mesjes, en welk aantal past het beste bij jou? We zetten alles voor je op een rij.

 

Het open scheermes

Het scheren met een open scheermes, ook wel een “straight razor” of “shavette” genoemd, vergt wel wat oefening. Toch hebben de meeste mannen dit na twee weken wel onder de knie. Een dergelijk klassiek open scheermes tilt de haartjes niet op, zoals 2-blade, 3-blade of 5-blade scheermesjes wel doen. Hierdoor wordt de kans op ingegroeide haartjes en huidirritatie iets kleiner. Toch blijft het nadeel dat een open scheermes wat lastiger scheert en de kans op wondjes blijft dan ook groter bij een open scheermes. Wanneer je ’s morgens nog aardig duf bent en het je dan moeite kost om je hoofd erbij te houden, is scheren met een open scheermes waarschijnlijk niets voor jou. Een open scheermes is ook aardig aan de prijzige kant in aanschaf en het scheren duurt iets langer.

 

De 2-blade

Het grootste voordeel van de 2-blade is de prijs. Van alle scheermesjes is de 2-blade het meest voordeligste. Het grote verschil met het open scheermes is de veiligheid. Bij een open scheermes kun je jezelf flink toetakelen. De kans is met een 2-blade al weer een stuk kleiner. Wel heb je de kans dat je met een 2-blade iets vaker over de huid moet scheren voor een glad resultaat.
Wanneer je niet al teveel tijd wilt besteden aan het scheren, geen zware baardgroei hebt en redelijk gevoelig bent voor scheerbultjes of ingegroeide haartjes, dan is dit een prima scheermesje voor jou.

 

De 3-blade en 5-blade

Bij een 3-blade en 5-blade is het eerste mesje op de scheerkop de voorbereider. Dit eerste mesje scheert het haartje af, maar tilt het ook een klein beetje op. Voordat het haartje zich terug kan trekken, komt het volgende mesje dat het nog iets verder afscheert. Deze tilt het haartje opnieuw op waarna het volgende mesje zijn werk kan doen. En zo gaat het verder tot het laatste mesje. Pas daarna trekt het haartje zich terug, waarna jij een mooi glad resultaat hebt. Hierdoor geeft vooral de 5-blade een super glad scheerresultaat. Een nadeel van de 5-blade kan zijn dat men te vaak over dezelfde plek scheert, zodat het mesje als het ware over de huid schraapt, waardoor de huid geïrriteerd kan worden. Dit kan roodheid en vervelende jeuk met zich mee brengen. Oefen daarom zo min mogelijk druk op het scheermesje uit om dit probleem te voorkomen. Laat de mesjes het werk doen.

Het probleem van meerdere mesjes kan zijn dat deze mesjes het haar onder de huid kunnen afsnijden. Dit zorgt wel voor een super glad resultaat maar vergroot ook het risico dat het haartje onder de huid blijft hangen en gaat ingroeien. Vooral mannen met krullend haar kunnen hier last van krijgen. De geïrriteerde haarzakjes rondom de ingegroeide haartjes kunnen gaan opzwellen en tot rode bultjes leiden.

 

Kortom

Er geldt dus eigenlijk dat het ene mesje niet zo zeer beter is dan het andere. Wat bij jou het beste resultaat geeft is afhankelijk van je voorkeur, haargroei en huidtype.
Aan alle soorten scheermesjes, scheerkoppen en methoden zitten voor- en nadelen. Het gaat erom welke manier van scheren bij jou en jouw huidtype het beste past. Voor scheren en scheermesjes geldt nu eenmaal niet “one size fits all”. Voor alle scheermesjes geldt wel het volgende: scheer niet met een bot scheermesje en maak je mesje na gebruik goed schoon. Daarnaast is bij scheren een goede voorbereiding belangrijker dan het soort mesje.

Neem een proefsetje

Wij hebben een speciale GRATIS proefset samengesteld zodat je onze kwaliteit eerst kunt beoordelen voordat je voor Shave House gaat. Je hoeft alleen de verzending te betalen.

Wij bieden een 100% tevredenheidsgarantie, en je kunt de service pauzeren of stopzetten wanneer jij dat wilt.

Gratis proefsetje?

Wij hebben een speciale GRATIS proefset samengesteld zodat je onze kwaliteit eerst kunt beoordelen voordat je voor Shave House gaat. Je hoeft alleen de verzending te betalen.

Wij bieden een 100% tevredenheidsgarantie, en je kunt de service pauzeren of stopzetten wanneer jij dat wilt.