Hoe behandel je snijwondjes door scheren?

Snijwondjes door scheren overkomt iedereen wel eens. Of we nu nieuw zijn in het scheren of het al tientallen jaren doen.

 

Snijwondjes door scheren kunnen optreden omdat je scheermes te bot is, of omdat je met het scheermes iets te vaak tegen de haargroei richting in scheert in plaats van met de haargroei richting mee. Of misschien scheer je over een ingegroeide haar of een nauwelijks zichtbare moedervlek heen. Hoe dan ook, je krijgt een situatie in handen (of beter gezegd, op je gezicht), en je moet ervoor zorgen dat je er snel weer representatief uitziet.

Met alle respect naar het iconische beeld van de toiletpapier-methode (je kent het wel, en je hebt dat vast wel eens geprobeerd) zijn er andere manieren om het bloed hygiënisch en snel te stollen en het gebied te desinfecteren, terwijl je tegelijkertijd een snelle genezing bevordert. Wij zullen je in plaats daarvan een paar andere manieren uitleggen om die sneetjes en snijwondjes door scheren te genezen, en deze tegelijkertijd te desinfecteren en te genezen. Eén daarvan is net zo eenvoudig als het aanbrengen van een beetje lippenbalsem.

 

1. Washandje

Pak een schoon washandje en houd het onder warm water. Druk het gedurende 30 seconden tegen het snijwondje. Het warme water helpt het snijwondje schoon te maken, en het bloeden zou hierbij ook moeten vertragen.

 

2. Witch Hazel

Breng een “Witch Hazel-toner” (toverhazelaar) of een alcoholvrije aftershave aan om het snijwondje te desinfecteren. Hoewel alcohol extreem desinfecterend is, zal alles met alcohol de huid aanzienlijk uitdrogen in plaats van genezing te bevorderen. Toverhazelaar-toner is om deze reden een primair product na het scheren. Het neutraliseert namelijk bacteriën en kalmeert tegelijkertijd de huid.

 

3. Freeze!

Houd een ijsblokje of koud kompres gedurende 15-30 seconden tegen het snijwondje om de bloedvaten te vernauwen. Dit zou het bloeden helemaal moeten stoppen. Dit werkt hetzelfde als een scheutje koud water na het scheren om de poriën te sluiten/verstevigen.

 

4. Balsem

Smeer een beetje ongeparfumeerde balsem aan op het snijwondje om het sneetje af te sluiten en te voorkomen dat bloed ontsnapt en bacteriën naar binnen kruipen. Hiervoor kun je het beste een knijptube gebruiken zodat je weet dat er niks van het product is blootgesteld aan lucht of bacteriën (zoals die op je vingers of lippen). Mocht je echter een lippenbalsem stick gebruiken dan kun je het beste elk deel van de stick dat je lippen heeft aangeraakt eraf schrapen om bacteriën te verwijderen. Was uiteraard eerst goed je handen voordat je de balsem op het snijwondje smeert.

Laat het wondje een half uur met rust. Dus niet aanraken en/of uitgebreid inspecteren. Veeg vervolgens de overtollige balsem voorzichtig weg met je (schone) vingers. Er zou nu een beetje van de balsem in het wondje moeten zitten om de snee te verzorgen. Het is mogelijk dat je lichte sporen van bloed in de balsem kan zien, als gevolg van een laatste bloedafvoer.

Breng gedurende de dag een paar keer opnieuw een heel klein beetje balsem aan op het snijwondje (vooral ‘s avonds voor het slapengaan). Dit zal de genezing versnellen.

 

5. Aluin

Je kunt ook Aluin gebruiken om je snijwondje door scheren te behandelen. Aluin is één van de meest klassieke en betrouwbare methoden om een snijwondje te behandelen. Het is een klein stuk gereedschap in de vorm van een baksteen of stick/pen, gemaakt van het mineraal kaliumaluin. Het bindt zich aan eiwitten van de beschadigde huid en doet deze samentrekken waardoor de bloeding stopt en desinfecteert.

Advies/gebruik: Spoel eerst de zeepresten op de huid weg met schoon water. Doop de aluinblok in koud water en wrijf hiermee zonder veel druk over het snijwondje. Het snijwondje sluit zich en de huid wordt gedesinfecteerd.

 

Beter voorkomen dan genezen

We snappen dat je af en toe misschien wat haast kan hebben. Maar het beste is nog altijd om de tijd te nemen wanneer je gaat scheren. Zo voorkom je dat je je snel openhaalt aan je eigen scheermes. Scheer vooral veilig!

Gratis proefsetje?

Wij hebben een speciale GRATIS proefset samengesteld zodat je onze kwaliteit eerst kunt beoordelen voordat je voor Shave House gaat. Je hoeft alleen de verzending te betalen.

Wij bieden een 100% tevredenheidsgarantie, en je kunt de service pauzeren of stopzetten wanneer jij dat wilt.

Gratis proefsetje?

Wij hebben een speciale GRATIS proefset samengesteld zodat je onze kwaliteit eerst kunt beoordelen voordat je voor Shave House gaat. Je hoeft alleen de verzending te betalen.

Wij bieden een 100% tevredenheidsgarantie, en je kunt de service pauzeren of stopzetten wanneer jij dat wilt.